Ange ditt sökord

Tre basala råd för nödvändig återhämtning

Tre basala råd för nödvändig återhämtning

När du tänkt ”bara lite till” och gjort alldeles för mycket alldeles för länge kommer en stund när det inte funkar längre. Det gäller för alla; alla har gränser, du med. Och när gränsen är nära, eller till och med nådd, måste vi stoppa. Vi måste stanna upp och göra vad vi kan för att börja återhämta oss. Och vi behöver börja med kroppens mest basala behov.

 

⁠▶ Vila

Om det varit underskott på vila under en längre tid i ditt liv så kommer du krävas igen på den skulden. Det är bara så och det gäller för alla. Du behöver sova, du behöver minska på aktiviteter och du behöver se vilan som en prioritet (inte en svaghet).

⁠▶ Äta

Även om magen gör ont, tankarna är elaka, stressen är hög eller aptiten är frånvarande så måste du äta. Regelbundet och tillräckligt framför allt.

⁠▶ Andas

Andningen tenderar under stressiga perioder att bli ytlig och återhållen. Att ägna sig åt att uppmärksamma andningen, att ge den plats och relevans, är en viktig del i att minska stressen på kroppen. Du behöver inte forcera fram djupandning (det kan kännas nästan mer stressande) utan mest bara medvetet betrakta andningen, ge den tid och utrymme.

Författare: Fysioterapeut Johanna Ahlsten, du kan besöka hennes blogg här.