Ange ditt sökord

NAPRAPATI

Naprapaten hjälper dig att på snabbaste sätt minska smärta och öka funktion i rygg, nacke, muskler och leder. På Hela Kroppens finner du några av Stockholms mest erfarna naprapater. För bästa resultat kompletteras naprapatbehandling ofta med specifik rygg- och nackträning eller med hjälp av medicinskt utrustning.

Snabb och effektiv hjälp av våra naprapater

Hos oss på Hela Kroppen kan du få hjälp av en naprapat akut, ofta samma dag. Naprapaternas specialitet är att kombinera en hög kompetens inom ortopedisk medicin med mycket god kunskap om rörelseorganens specifika funktion.

Detta innebär en stor bredd såväl vad gäller teoretiska kunskaper, vilket ger goda differentialdiagnostiska möjligheter, som rent kliniskt/praktiska kunskaper. Något som ger en mångfald av möjligheter vid naprapatibehandling av patienter.

Förebyggande naprapat­behandling för att undvika återfall

Verksamhetsområdet naprapati innefattar att förebygga, utreda och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. Naprapatbehandling kan ske genom att kombinera manipulations- och mobiliseringstekniker med muskeltöjning och massage i syfte att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorganen.

Naprapatbehandlingen präglas av ett helhetstänkande och är inriktad mot att finna orsaken till besvären. Därför kompletteras ofta manuella behandlingsmetoder med annan fysikalisk behandling, och förebyggande eller rehabiliterande träning, för att om möjligt undvika återfall.

Då den ovan nämnda kunskapen om rörelseorganens specifika funktion kombineras med goda kunskaper i biomekanik faller det sig naturligt att även ergonomi är ett område naprapater väl behärskar vilket ytterligare förstärker möjligheterna till en helhetssyn samt medger behandling av de flesta patientkategorier med besvär och smärta från rörelseorganen.

Bli en av våra nöjda kunder

“Har alltid fått riktigt bra hjälp och efter att ha skött min rehab har besvären försvunnit”

“Kompetenta, trevliga, personliga och måna om att hjälpa mig med mina skada.”

”Löste mina fysiska problem med ett glatt leende omgående.”

Mer om naprapati

Naprapatin har en stark nordisk förankring och är sedan länge den klart dominerande grenen inom manuell medicin i Norden. I Sverige finns drygt 750 legitimerade naprapater och i Finland finns knappt 100. I Norge växer naprapatin lavinartat och varje år utexamineras mellan 25 och 35 studenter vid Naprapathögskolan i Stockholm.

En legitimerad naprapat har en mycket bred grund att stå på vad gäller såväl grundmedicinska och humanbiologiska kunskaper som kunskaper inom naprapatins karaktärsområde, den manuella medicinen, och de behandlingstekniker den omfattar. En legitimerad naprapat har fått sin legitimation av Socialstyrelsen efter ca 9 månaders praktik inom primärvården, tex ortopedmottagning och etablerad naprapatklinik.

Flera metoder kan kombineras under en naprapat­behandling:

1.

Manipulation som är naprapatens viktigaste behandlingsmetod är en teknik där man med olika behandlingsgrepp normaliserar rörligheten och funktionen i leder. Här använder naprapaten mycket specifika handgrepp som utförs med hög hastighet, litet rörelseutslag och med så lite kraft som möjligt.

2.

Mobilisering är ett alternativ till manipulation som skiljer naprapaten från de flesta andra yrkesgrupper inom manuell medicin. Vid mobiliseringen tas mycket specifika och lednära handgrepp som sedan utförs långsamt till skillnad från manipulationen. Även mobiliseringen används för att normalisera ledrörligheten och återvinna funktionen.

3.

Triggerpunktsbehandling används för att minska lokal smärta men även smärtutstrålning. De spända muskel- strängarna behandlas med flera olika metoder där muskeltöjning är en gemensam komponent.

4.

Muskeltöjning (stretching) används för att minska muskelspänning och normalisera rörlighet och funktion.

5.

Klassisk massage av muskler och bindväv för att mjuka upp vävnaden, minska muskelspänning samt öka cirkulationen. Dessa effekter gör massagen mycket effektiv i smärtlindrande syfte.

6.

Naprapaten ger ofta träningsråd. Här ställs alltid patientens styrka i relation till rörligheten och övningarna kan bestå av såväl muskeltöjning som specifik eller allmän styrke- och konditionsträning.

7.

Råd om ergonomi och hur patienten skall klara sitt vardagliga liv är andra viktiga delar som diskuteras. Naprapaten har god kunskap i att göra arbetsplatsanalyser och i att åtgärda eventuella problem.

8.

Olika fysikaliska hjälpmedel som stötvågsbehandling, TENS, ultraljud, medicinsk laser och djupverkande värmebehandling (kapacitiv el) användes som komplement i behandlingen. Inom till exempel idrottsskadebehandlingen, som är ett viktigt område för naprapater, är dessa metoder viktiga. De flesta naprapater på Adolf Fredriks Fysiocenter har dessutom vidareutbildning i akupunktur.

Ont i ryggen?
Handledsbesvär?
Vristproblem?
Muskelbristning?
Axelproblem?
Smärta i nacken?

Aktuellt från Hela Kroppen