Ange ditt sökord

Övning – Uppmärksamhetens resa genom kroppen

Övning – Uppmärksamhetens resa genom kroppen

Låt oss be ge oss på en resa, och inte vilken resa som helst, utan nämligen en resa genom kroppen. Det här är en övning som ska göras liggande och som fokuserar på kroppskännedom samt avslappning.

⁠▶ Lägg dig bekvämt till rätta på rygg. Rikta uppmärksamheten mot fötterna; vilka delar av fötterna har kontakt med golvet?Känns fötterna spända eller avspända? Varma eller kalla? Är det någon skillnad mellan höger och vänster fot?

⁠▶ Låt uppmärksamheten vandra till vaderna och känn in dem på samma sätt. Vänster vad och höger vad. Kontakten mot golvet, spända/avspända, skillnad mellan höger och vänster sida?

⁠▶ Låt sedan uppmärksamheten på samma vis fortsätta till baksida lår… Till sätesmusklerna och höfterna… Ländryggen… Skuldrorna… Armarna… Överarmarna… Underarmarna…. Händerna…. Nacke och bakhuvud…

⁠▶ Lägg också märke till hur det känns ansiktet, finns där några spänningar? Hur känns det i musklerna kring ögonen? Käkarna? Pannan?

⁠▶ Uppmärksamma nu hur din andning känns – utan att försöka styra den. Lägg en stund på att bara andas…

⁠▶ Ta in kroppen som helhet… Fortsätt fokusera på avspänning och lugn.

⁠Texten är skriven av vår Johanna Ahlsten och övningarna inspirerade av Basal Kroppskännedom och boken Levande människa – Basal Kroppskännedom för rörelse och vila.