Ange ditt sökord

Mindfulnessövning – Ät ett äpple med oss!

Mindfulnessövning – Ät ett äpple med oss!

Kom tillbaka till nuet – Ät ett äpple med oss!

Julen är för många en kär högtid med lite extra vila.Men med julen kommer också även ofta en ökad stress. Julen ska vara ”perfekt” och mycket ska förberedas vilket kan bli stressigt och kanske lite för mycket.

Om du känner att det blivit lite för mycket eller behöver komma tillbaka till nuet, plocka upp ett äpple eller en annan frukt (en godisbit fungerar också) och gör denna övning.

Varför mindfulness?

Mindfulness handlar om att du är fullt medveten om vad som sker just nu utan några filter. Mindfulness kan hjälpa dig att utveckla din uppmärksamhets-förmåga, medvetenhet samt hjälpa till att minska stress och oro. Att utföra mindfulness kräver inte några avancerade hjälpmedel eller redskap och i denna övningen räcker det med ett äpple.

Övning:

Ta upp äpplet och håll det i handen. Kolla noga på äpplets form och färg. Vrid och vänd så att du kan betrakta det från alla håll.

Lukta och känn på äpplets yta. Ta ett smakprov och undersök biten med tungan. Lägg märke till vad som händer i munnen, hur rinner saliv till? Hur är äpplets konsistens? Tugga långsamt och medvetet. Du ska verkligen uppleva smaken.

Under hela övningen ska du tänka att din “under-sökning” av äpplet är så pass noggrant gjord att du skulle kunna beskriva din upplevelse av äpplet för någon som aldrig har sett frukten.

Vill du öva mer?

Liknande enkla övningar kan du göra när som helst under dagen, till exempel när du lagar mat, diskar, pratar med någon, borstar tänderna eller äter frukost. Om du vill kan du även ladda ner och spara denna övning här.

Du vet väl om att vi jobbar med mental hälsa, här kan du läsa mer.

[Detta är en del av vårt privatvårdserbjudande]