Ange ditt sökord

6 tips för mental hälsa under jul och nyår

6 tips för mental hälsa under jul och nyår

Julen är en speciell tid som ofta ger oss några extra lediga dagar att spendera tillsammans med familjen. Det kan vara en fin tid att stärka våra relationer och främja vår mentala hälsa. Här kommer 6 tips!

1. Spela spel – Årets julklapp:

Med motiveringen “Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket.” 

Duka fram något gott att äta och spela spel tillsammans. Oavsett om det är Monopol, ett klassiskt kortspel som poker eller digitala alternativ skapar spel en rolig och avslappnad atmosfär för hela familjen. En digital spelkväll kan också förena er med andra, även om de inte är fysiskt närvarande.

Här är tre tips på digitala spel:

Scribbl.io – rita det ord som du blir tilldelad, familjen ska gissa vad det är. Som Pictionary/Rita och gissa fast digitalt.

Escape Room – tro det eller ej, det går att spela escape rooms digitalt.

Stop the bus! – ett kategorispel som går att spela digitalt genom att använda breakout rooms i exempelvis Microsoft Teams eller ett Google Forms-formulär.

2. Ge bort en massage:

Oxytocin, kroppens lugn- och-ro-hormon, frigörs genom beröring och stärker banden mellan människor. Erbjud en fotmassage eller en sittande ryggmassage till någon i familjen för att främja samhörighet och öka välbefinnandet.

Hos oss går det även att unna sig massage om du vill komma iväg en stund och vara hela för dig själv. Vi säljer även massagekudden Flowpillow Heat (hett juklappstips).

3. Rör på er:

För att undvika irritation när ni spenderar mycket tid tillsammans, prova att engagera er i pulshöjande aktiviteter som löpning, skidåkning eller en snabb promenad. Fysisk aktivitet frigör ämnen i kroppen som ger lugn och belöningskänslor, vilket kan hjälpa er att hantera olikheter.

Här hittar du skridskoåkning som är öppen för allmänheten i Stockholms stad och här finner du tips på hur du kan tänka kring säkerhet samt roliga lekar.

Här kan du hitta längdskidspår i Stockholms stad och för utförsåkning finns Hammarbybacken.

Om du inte har den utrustning du behöver kan du kolla och eventuellt låna från Stockholm stads fritidsbibliotek (läs på deras hemsida för att lära dig mer om villkor mm).

4. Ställ nya frågor:

Under en middag, ta initiativ till att ställa djupgående frågor som kan leda till meningsfulla diskussioner. Frågor om livsdrömmar, värderingar och vad som gör var och en upprörd öppnar upp för ökad förståelse och skapar en djupare kontakt.

Här får du lite inspiration:

Om en kristallkula kunde spå sanningen om dig själv, ditt liv, din framtid eller något annat – vad skulle du vilja veta?

Vad hoppas du att andra ska komma ihåg dig för?

Vem har lärt dig mest i livet?

På vilka sätt är du samma person som när du var ett barn?

Vad skulle du vilja ha mer tid för?

Vilket är ditt finaste minne?

Vad betyder frid för dig?

Vilka är dina två närmaste vänner? Vad gör dem extra viktiga för dig?

5. Ta er ut i friska luften:

Trots att det fortfarande är mörkt stora delar av dygnet, försök att komma ut mitt på dagen. En familjeaktivitet utomhus, som att åka pulka och grilla korv, kan främja både sammanhållning och välmående.

Om du vill piffa upp grillningen lite med mer uppiffade recept på grillad korv bör du besöka denna sida.Kom ihåg att kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se innan du grillar.

6. Skapa en aktivitetsburk:

För att inkludera alla i planeringen av familjeaktiviteter under det kommande året, skapa en aktivitetsburk. Varje familjemedlem kan lägga ner förslag på lappar, och när ni vill göra något kul drar ni helt enkelt en lapp och planerar in aktiviteten. Använd fantasin och ha roligt med att skapa förslagen!

Dessa tips är utformade för att försöka främja gemenskap, öka förståelsen för varandra och samtidigt stärka den mentala hälsan under julen. Kom ihåg att det är allmänna tips.

God jul! (Under jul och nyår kommer vi ha avvikande öppettider, du hittar dem här.