Ange ditt sökord

Har du koll på ditt alkoholintag?

Har du koll på ditt alkoholintag?

Rosésäsongen är här! Lusten att dricka ett glas kallt rosévin (eller en kall öl, ett glas mousserande, ett glas vitt, en drink…) är stor så här års, speciellt när solen kikar fram. 

Och även om det på många sätt är härligt att vi kan sitta på uteserveringar och njuta av ett glas tillsammans, finns det stor anledning att hålla räkningen. Det finns ingen säker gräns för alkoholintag, men det är tydligt att ju mer alkohol vi dricker, desto större risker innebär det.  

Och hur stor njutningen än är av ett glas i goda vänners sällskap, så innebär alkohol flera risker. Alkohol kan kopplas till över 200 olika sjukdomar och hälsotillstånd, både fysiska och psykiska. Bland annat ökar risken för en rad olika cancerformer, leversjukdomar, nervskador, bukspottskörtelsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och inte minst äventyras den psykiska hälsan. Högt blodtryck som är mycket vanligt har till exempel en mycket stark koppling till alkoholintag. 

I höstas kom Socialstyrelsens nya riktlinjer för alkohol, som ett stöd för vårdgivare i mötet med patienter. Dessa innebär att den som dricker mer än 10 enheter* per vecka eller mer än 4 enheter per tillfälle (så kallad intensivkonsumtion) kan bedömas betjänt av att få hjälp att minska sitt intag.  

En första åtgärd kan vara att kartlägga nuvarande konsumtion och sedan halvera intaget. Ibland behövs hjälp för att genomföra förändringen och det kan avskräcka i tron om att den som söker hjälp för sin alkoholkonsumtion får höra att det är nolltolerans som gäller. I många fall är det fullt tillräckligt att minska sitt intag. Så sök hjälp om du känner att det är svårt att minska intaget på egen hand! 

“Men det sägs ju att vin är ju bra för hälsan”, kanske du vill invända?

Nej, ett glas vin är inte bra för hälsan, där är forskningen helt entydig. Däremot finns det befolkningsstudier som visar att personer som dricker ett glas vin om dagen i större utsträckning lever längre än de som inte dricker ett glas vin. Det betyder inte att det är vinet som förlänger livet, utan snarare andra faktorer som utmärker sig hos den typ av människor som njuter av ett gals vin till middagen varje dag (och det handlar främst om socioekonomisk status). Vin är alltså ingen hälsodryck eller bra strategi att värna om sin hälsa, utan snarare en njutningsdryck och något som kan bidra till livskvalitet om man uppskattar alkoholhaltiga drycker. Men håll gärna räkningen på hur många glas det blir på en vecka! 

*Med standardglas menas en starköl (33 cl), ett glas vin (10-15 cl, ett litet glas starkvin (8 cl) eller ett glas starksprit som whisky, vodka, gin osv (4 cl). En drink med 8 cl starksprit räknas alltså som två enheter.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Alkoholhjälpen, 1177