Ange ditt sökord

Dietistens tips för mer och jämnare energi under arbetsdagen

Dietistens tips för mer och jämnare energi under arbetsdagen

Är du oftast jättepigg med jämn energinivå på jobbet? Grattis! Då är kanske inte dessa tips så intressanta för dig. Men om du har svårt att hålla energin uppe, får dippar på eftermiddagen och önskar ha jämnare energi – ja, då är dessa tips något för dig. Vi frågade vår dietist Ulrika om hennes bästa tips för mer mer och jämnare energi under arbetsdagen.

Här kommer hennes bästa tips:

Drick kaffe! Det finns en anledning till att många börjar dagen med kaffe och har svårt att tänka sig en eftermiddag utan påfyllning. Koffein blockerar trötthetssignaler och vi kan uppleva oss piggare för stunden. Värt att veta är att koffein har en halveringstid på 6-8 timmar (individuellt) så behöver du sova bättre, kan det var smart att ta dagens sista kopp efter lunch. Om inte annat så för att vara mindre trött i morgon!

Lagom portioner! Vad som är en lagom portion för dig vet bara du. Men har du tendens till dåsighet efter lunchen, har du sannolikt ätit lite för mycket till lunch. Kan du begränsa portionen, se till att lunchen innehåller grönsaker, en proteinkälla (kyckling, fisk, ägg eller liknande) och långsamma kolhydrater (rotfrukter, baljväxter, råris eller grovt bröd till exempel) får du bättre förutsättningar att hålla dig alert tills det är dags att gå hem.

Fyll på! Det är lätt att fastna i arbetsuppgifter, speciellt på eftermiddagen där varje minuts utfört arbete kan ge ett tidigare avslut på arbetsdagen. Ibland skriker kroppen efter snabb energi och ofta inser vi det först när det är för sent eller för svårt att göra ett förnuftigt val. Chokladen som står i fikarummet känns som en perfekt lösning. Men ta en paus och fyll på med något konstruktivt INNAN du blir akut sugen. En frukt, en smörgås, en liten skål yoghurt, en skvätt musli eller något liknande som stöttepelare ger både energi och bättre förutsättningar att äta lagom till middag.

Vänta med läsk och godis! Socker kan verka som en bra lösning på en akut trötthet. Det funkar ju på upploppet för den som springer maraton… Men låt dig inte luras om du vill hålla din mentala skärpa på topp! Sötsaker ger en liten kick för stunden och piggar upp oss mentalt, men det aktiverar även signalsubstanser som serotonin (som vi förknippar med avkoppling, pusta ut, slappna av – tänk fredagsmys och känslan snasket ger dig efter en arbetsvecka), så om det inte är fysiologiskt behov av snabb energi till musklerna vi behöver (som en idrottare absolut kan ha), gör sötsaker oss snarare trötta än uppiggande.

Tänk igenom starten! Frukosten är kanske inte dagens viktigaste måltid – den är viktig – men det är alla måltider. Dock har många människor stor nytta av att börja dagen med bra energi, eftersom det är under dagen vi behöver just energi. Att börja med bra bränsle ger bra förutsättningar att hålla sig till lagom stora portioner, bra livsmedelsval och minskar ofta ”behovet” av snabba kickar som läsk och godis. Så ganska viktig är den, om du vill ha en chans mot sug, jättehunger och snabba lösningar resten av dagen!

Fortfarande trött stammis i kaffekön kl 15? Testa något helt annat! 10 armhävningar, 15 upphopp eller några vändor upp och nedför en trappa. Ibland är det inte maten som ska justeras för att hålla fokus, ibland behöver vi bara aktivera kroppen och låta hjärnan vila från arbetsuppgifterna!