Ange ditt sökord

Rehabilitering i hemmet som gör skillnad

Rehabilitering i hemmet som gör skillnad

Varma personliga möten, bättre möjligheter att ge hjälp snabbt och nöjda patienter. Det är några av de saker vi sett att rehabilitering i hemmet kan ge, säger arbetsterapeut Helena.

Vid besöket möter patientens hustru Solveig oss i dörren. Arbetsterapeut Helena och fysioterapeut Christoffer har bokad tid för att träffa maken Peter som får hjälp med träning och hjälpmedel i hemmet. Paret tog själva kontakt med Hela Kroppen Fysiocenter då Peter hade svårt att själv ta sig till mottagningen.

Vi börjar med att sätta oss i köket för att gå igenom vad som hänt sedan senaste besöket.

Christoffer och Peter planerar alltid varje träningspass ihop utefter Peters dagsform. På schemat idag står bland annat benlyft med viktband, balansträning, tåhävningar samt att resa sig upp och sätta sig ned på en stol.

Det märks att Peter och Christoffer är vana att arbeta med varandra och träningen flyter på med många hejarop från Christoffer. Det känns alltid bra att få höra man är duktig, säger Peter och ler.

Arbetsterapeut Helena har med sig några hjälpmedel som ska hjälpa Peter att bli mer självständig och aktiv i vardagen. Bland annat en griptång och en strumppåtagare vilka de gemensamt går igenom och tränar med.

På frågan hur Solveig upplever besöken kommer svaret snabbt; “Att få hembesök ger oss hållpunkter i vardagen och ger mig som anhörig ett stort stöd. Det piggar upp att få besök och det märks på Peter att han blir piggare och ser fram emot besöken. Vi får oss alltid några goda skratt och det är alltid väldigt trevligt när ni kommer.”

Besöket rundas av med att Peter och Christoffer bokar in en uppföljning för mer träning och ytterligare några skratt.

Vem kan få rehabilitering i hemmet?

Hemrehabilitering erbjuds till personer som av olika anledningar har svårt att ta sig till mottagningen. Målet med rehabiliteringen i hemmet är att genom träning, hjälpmedel och anpassning av miljön få patienten att kunna hantera sin vardag och bibehålla eller öka sin aktivitetsförmåga.

Hos Hela kroppen kan du få besök i hemmet av dietist, arbetsterapeut och fysioterapeut. Vi hjälper till med bedömning och utprovning av hjälpmedel, bostadsanpassning, förflyttningsförmåga, basala demensutredningar och instruktion av träningsprogram i hemmet. En dietist kan även kopplas in för bedömning, bl a av kosttillägg.

Hemrehabilitering ingår i uppdraget för Primärvårdsrehabilitering och är avgiftsfri för patienten. Vi arbetar efter remiss från sjukhus och vårdcentral men du kan även ta kontakt själv direkt till mottagningen. Du kan inte boka dessa besök online. Hemrehabteam finns på klinikerna Norrmalm och Järfälla.