Ange ditt sökord

Har du koll på ditt alkoholintag?  

Har du koll på ditt alkoholintag?  

Rosésäsongen är här! Har du koll på ditt alkoholintag? Lusten att dricka ett glas kallt rosévin (eller en kall öl, ett glas mousserande, ett glas vitt, en drink…) verkar vara omättligt just nu, efter två år av restriktioner och social distans.  

Och även om det på många sätt är härligt att vi kan sitta på uteserveringar och njuta av ett glas tillsammans, finns det stor anledning att hålla räkningen. Dessvärre finns ingen säker gräns för alkoholintag, men det är tydligt att ju mer alkohol vi dricker, desto större risker innebär det.  

Och hur stor njutningen än är av ett glas rosé i goda vänners sällskap, så innebär alkohol flera risker. Alkohol ökar risken för en rad olika cancerformer, leversjukdomar, nervskador, bukspottskörtelsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och inte minst äventyras den psykiska hälsan.  

Och trots att det alltså inte finns någon säker gräns, finns det ett par riktlinjer som kan vara värdefulla att känna till. Socialstyrelsen har satt en gräns för riskbruk, som för kvinnor innebär konsumtion över nio standardglas* alkohol per vecka. För män är gränsen för riskbruk intag över 14 standardglas per vecka. Gränsen för intensivkonsumtion går vid fyra standardglas för kvinnor och fem för män, det vill säga fler glas än så vid ett och samma tillfälle.  

Vid större intag än så kan det vara värdefullt att minska konsumtionen och ett första steg kan vara att helt enkelt halvera mängden alkohol. Ibland behövs hjälp för att genomföra förändringen och det skrämmer en del, i tron om att den som söker hjälp för sin alkoholkonsumtion får höra att det är nolltolerans som gäller. Det är långt ifrån säkert, många kan minska sitt intag avsevärt och ändå kunna njuta av de tillfällen där ett glas öl eller vin hör till. Så sök hjälp om du känner att det är svårt att minska intaget på egen hand! 

“Men det sägs ju att vin är ju bra för hälsan”, kanske du vill invända? Nej, ett glas vin är inte bra för hälsan, där är forskningen helt entydig. Däremot finns det befolkningsstudier som visar att personer som dricker ett glas vin om dagen i större utsträckning lever längre än de som inte dricker ett glas vin. Det betyder inte att det är vinet som förlänger livet, utan snarare andra faktorer som utmärker sig hos den typ av människor som njuter av ett gals vin till middagen varje dag (och det handlar främst om socioekonomisk status). Vin är alltså ingen hälsodryck eller bra strategi att värna om sin hälsa, utan snarare en njutningsdryck och något som möjliga förknippar med fest. Men håll gärna räkningen på hur många glas det blir på en vecka! 

*Med standardglas menas en folköl (50 cl), ett glas vin (10-15 cl, ett litet glas starkvin (8 cl) eller ett glas starksprit som whisky, vodka, gin osv (4 cl). En drink med 8 cl starksprit räknas alltså som två standardglas.  

Källor: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Alkoholhjälpen, 1177