Ange ditt sökord

Dietistens tips under vabruari

Dietistens tips under vabruari

Vabruari har rullat igång med stor stil. Det är lätt att söka sig till diverse superknep för att hålla sig pigg, frisk och glad genom denna månad och hur gärna jag än skulle vilja, så finns det inget specifikt underbär eller dunderört som kommer att sudda ut mörka ringar under ögonen, stoppa en rinnande näsa eller kväva gäspningarna på väg till jobbet.

MEN! Det kan alltid vara på vara på sin plats med en generell påminnelse om att det grundläggande när det gäller maten. Det är lätt att ta till snabba, enkla lösningar för att hålla sig flytande och därför kommer här ett par tips som kan vara energibesparande när tiden är knapp och man slits mellan att snyta småbarnens näsor och parera måsten på jobbet.

1. Grönsakerna
Generell rekommendation för vuxna är 500-800 gram grönsaker och frukt per dag. Det är massor! Och är man sjuk känns det inte alltid lockande att skala och hacka morötter. Vad har du i frysen? Finns det lite broccoli, spenat eller ärtor? Koka upp med buljong och kanske en skvätt grädde och komplettera mackan eller en slice fryspizza med.

Gör en smoothie. Svider halsen kan en svalkande smoothie med bär, frukt och valfri mjölk eller yoghurt vara skönt för både mage och hals. Prova eventuellt att mixa i lite färsk chili (!) eller ingefära, som river lite gott i en kliande hals.

2. Ät regelbundet balanserat.
Det kan ju låta som ett hån, när orken tryter och en bit uppiggande choklad är det enda man kan tänka på. Ok, ät chokladen om det känns lockande, men låt den gärna ingå i ett mellanmål eller som en del av måltid. Ät en smörgås, lite keso, en frukt eller något annat OCKSÅ. Gärna först. Så rundar du av med en bit snabb energi när magen redan har fått sin beskärda del av näringsrika livsmedel. Enklare att begränsa sötsaker så och kroppen får det den behöver.

3. Ät snabbmat!
Sushi, pokebowls, ärtsoppa, färdigrätter som har lite grönsaker och en proteinkälla är inte alls så dumt i pressade tider. Lagom stora portioner och ofta bättre sammansättning än en fryspizza, lasagne, pirog eller ett par mackor. Men kom ihåg att dessa funkar också när det kniper. En grönsak eller frukt till, så är du långt på väg!

4. Drick!
Är du eller barnen sjuka kan aptiten tryta. Då kan en drickyoghurt (gör eventuellt själv genom att blanda yoghurt och juice, nyponsoppa, mjölk eller vatten), ett glas juice eller en proteinshake vara en lindrig lösning tills du är på benen igen.

Kom ihåg att förkylningsvirus är väldigt orättvisa, de ger sig på alla människor och de låter sig inte luras av dyra pulver och piller som lovar mycket. Snart är du på benen igen och orkar planera, handla och skapa förutsättningar för hälsosamma levnadsvanor!