Enter your keyword

KIRO­PRAKTIK

Våra kiropraktorer är experter på att med sina snabba och specifika ledjusteringar minska stelhet i nacke, rygg och leder. Många patienter vittnar om befriande känslan efteråt när musklerna slappnar av. Ofta kompletteras behandlingarna med mjukdelsbehandling och specifik rygg- och nackträning.

Kiropraktorns specialitet

Kiropraktorns specialitet är att kombinera en hög kompetens inom ortopedisk medicin med mycket god kunskap om rörelseorganens specifika funktion. Detta innebär en stor bredd såväl vad gäller teoretiska kunskaper, vilket ger goda differentialdiagnostiska möjligheter, som rent kliniskt/praktiska kunskaper. Något som ger en mångfald av möjligheter vid kiropraktorbehandlingar av patienter.

När passar behandling av kiropraktor?

Kiropraktisk behandling används när man har besvär av att leder och muskler inte fungerar som de ska. Det kan bland annat ge spänningar och värk i nacken och axlarna, stela och spända muskler, nackspärr, ont i ryggen eller ledbesvär. Du kan även få hjälp med idrottsskador, huvudvärk, migrän, yrsel, domningar och utstrålande smärta i armar och ben, som till exempel ischias.

Behandlingen kan kännas på olika sätt. Ofta har man efteråt mindre ont och är mer rörlig. Har man haft många, akuta eller långdragna besvär, kan man ibland i anslutning till besöket uppleva trötthet, yrsel och träningsvärk efteråt. När det går över känns det i regel mycket bättre.

Bli en av våra nöjda kunder

“Har alltid fått riktigt bra hjälp och efter att ha skött min rehab har besvären försvunnit”

”Lätta att nå för bokning. Bra fysioterapeut och annan behandling.”

“Alltid trevligt bemötande och mycket duktiga och kompetenta medarbetare”

Mer om kiropraktik

”Kotknäckare” har nog funnits i alla tider, men den moderna kiropraktiken startades i slutet av 1800 talet då D.D palmer utvecklade behandlingsmetoder för att påverka nervsystemet genom behandling av ryggradens leder. Ordet kiropraktik härstammar från grekiska och betyder ”att göra med händerna”. Kiropraktiken idag utvecklar ständigt metoderna och implementerar en utökad helhetssynen på människans livssituation. Sedan länge är kiropraktiken integrerad i svensk hälso- och sjukvård vid behandling av rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke.

Flera metoder kombineras under en kiropraktik­behandling:

1.

Manipulation som är kiropraktorns viktigaste behandlingsmetod är en teknik där man med olika behandlingsgrepp normaliserar rörligheten och funktionen i leder. Här använder kiropraktorn mycket specifika handgrepp som utförs med hög hastighet, litet rörelseutslag och med så lite kraft som möjligt.

2.

Mobilisering är ett alternativ till manipulation som skiljer kiropraktorn från de flesta andra yrkesgrupper inom manuell medicin. Vid mobiliseringen tas mycket specifika och lednära handgrepp som sedan utförs långsamt till skillnad från manipulationen. Även mobiliseringen används för att normalisera ledrörligheten och återvinna funktionen.

3.

Triggerpunktsbehandling används för att minska lokal smärta men även smärtutstrålning. De spända muskel- strängarna behandlas med flera olika metoder där muskeltöjning är en gemensam komponent.

4.

Muskeltöjning (stretching) används för att minska muskelspänning och normalisera rörlighet och funktion.

5.

Klassisk massage av muskler och bindväv för att mjuka upp vävnaden, minska muskelspänning samt öka cirkulationen. Dessa effekter gör massagen mycket effektiv i smärtlindrande syfte.

6.

Kiropraktorn ger ofta träningsråd. Här ställs alltid patientens styrka i relation till rörligheten och övningarna kan bestå av såväl muskeltöjning som specifik eller allmän styrke- och konditionsträning.

7.

Råd om ergonomi och hur patienten skall klara sitt vardagliga liv är andra viktiga delar som diskuteras. Kiropraktorn har god kunskap i att göra arbetsplatsanalyser och i att åtgärda eventuella problem.

8.

Olika fysikaliska hjälpmedel som stötvågsbehandling, TENS, ultraljud och medicinsk laser används som komplement i behandlingen.

Ont i ryggen?
Handledsbesvär?
Vristproblem?
Muskelbristning?
Axelproblem?
Smärta i nacken?